Dlaczego sól jest niezdrowa?

Wielkimi krokami zbliża się premiera niezwykle ważnej publikacji: Cud Terapii Gersona autorstwa Charlotte Gerson i dr med. Mortona Walkera to kompletny przewodnik po zupełnie rewolucyjnej naturalnej kuracji antyrakowej. Metoda opracowana przez niemieckiego doktora od 1928 roku pomogła tysiącom pacjentów pokonać nie tylko raka, ale też inne choroby, uznane przez medycynę alopatyczną za nieuleczalne. Z biegiem lat ten oryginalny, dietetyczny program wzmacniania odporności organizmu zyskiwał zarówno zwolenników, jak i wzbudzał kontrowersje wśród praktyków medycyny konwencjonalnej. Na czym tak naprawdę polega terapia opracowana przez doktora Maxa Gersona? Czy znajduje potwierdzenie w wynikach badań? Czy rzeczywiście jest skuteczna?

Aby przybliżyć Wam postać doktora oraz główne założenia jego rewolucyjnego programu leczenia, już dziś ruszamy z naszym autorskim, oryginalnym cyklem artykułów – zapraszamy Was na Wtorki z Gersonem!

Tylko tu dowiecie się, dlaczego tak ważne w leczeniu jakichkolwiek chorób jest ograniczenie soli w diecie i superodżywianie dużymi ilościami organicznych warzyw i owoców, poznacie oryginalne przepisy opracowane przez Instytut Gersona, dowiecie się, jak wybrać odpowiednią wyciskarkę do soków, a także poznacie historie tych, którzy przedłużyli swoje życie nawet o 40 lat stosując program żywieniowy Gersona.

Gotowi? Start!

 

Cud Terapii Gersona
Jako pierwsza, wystąpi przed Wami SÓL, czyli chlorek sodu.

Na pewno wiesz, że sól trzeba ograniczać. Wszyscy wokół o tym trąbią! Ale czy wiesz, dlaczego właściwie spożywanie dużej ilości soli szkodzi i jakie mogą być tego konsekwencje?

Zdrowe ciało jest w stanie wydalić nadmiar sodu przez nerki i układ pokarmowy. Jeżeli jednak codziennie, rok po roku, organizm otrzymuje go zbyt dużo, w pewnym momencie jego zdolność do pozbywania się nadmiaru tego pierwiastka maleje lub zupełnie zanika. Zostają wtedy uszkodzone liczne układy enzymatyczne, układ odpornościowy, a w końcu także wątroba. Rezultatem tego jest pojawienie się symptomów chorobowych i dysfunkcji.

Co mówi nauka?

Chore komórki najpierw uwalniają większość zawartego w nich potasu, następnie wchłaniają dużą ilość sodu, a w końcu pęcznieją od nadmiaru wody, próbując zmniejszyć stężenie sodu. Z owych rozdętych komórek ulatuje wtedy niezbędna im do życia energia w formie adenozyno-5’-trifosforanu (ATP), która powstaje w wyniku spalania cukru poprzez utlenianie. Bez ATP komórka umiera. Jeżeli umrze zbyt wiele komórek, obumiera cała tkanka. Jeżeli nastąpi gwałtowny spadek jakości tkanki, obumiera cały organ. Niewydolność któregokolwiek z najważniejszych narządów prowadzi natomiast do śmierci całego organizmu.

Dlaczego sól szkodzi?
Odkrycie Gersona

Kiedy dr Gerson pracował z pacjentami cierpiącymi na gruźlicę, uzmysłowił sobie, że jednym z podstawowych problemów towarzyszących tej chorobie jest spadek poziomu potasu w komórkach tworzących tkanki i wniknięcie do nich sodu (zjawisko to jest w medycynie nazywane zespołem uszkodzenia tkanki). Komórka, próbując zachować swoją integralność, wiąże toksyczny sód z wodą. U chorego pacjenta zostaje wówczas zdiagnozowane obrzękowe zatrzymywanie płynów. Gerson wyeliminował zatem z diety swoich pacjentów chlorek sodu, a następnie zbadał ich mocz i odkrył, że w pierwszym tygodniu stosowania kuracji często wydalali oni od sześciu do ośmiu gramów sodu dziennie – nawet będąc na diecie pozbawionej tego pierwiastka!

Co to oznacza dla Ciebie?

Spożywanie soli jest bezpieczne do momentu, w którym jej ilość wprowadzona do organizmu jest równoważona przez podobne dawki potasu. Pierwiastek ten znajduje się głównie w warzywach i owocach, więc jeśli je spożywasz, teoretycznie nie powinieneś się przejmować ilością soli dodawanej do potraw. Kłopot polega na tym, że w wyniku puszkowania, butelkowania, konserwowania, zamrażania i wszystkich innych form przetwarzania pożywienia, a także zupełnie zwyczajnej czynności, jaką jest gotowanie, stężenie potasu znacznie się obniża, a do przetwarzanego jedzenia często dodawana jest sól.

Aby odzyskać odpowiednie stężenie sodu i potasu w organizmie, należy jeść dużo surowych warzyw, roślin strączkowych, pełnych ziaren i nieprzetworzonych owoców. W przypadku tych zdrowych artykułów spożywczych stosunek zawartości sodu do potasu wynosi co najmniej 1:50. Jak twierdzi jeden z badaczy, Dr Whitaker, w niektórych owocach, na przykład pomarańczach, znajduje się nawet 260 razy więcej potasu niż sodu.

Więcej informacji o wpływie soli na zdrowie, a także o tym, jak skutecznie suplementować potas, znajdziesz w książce Cud Terapii Gersona, autorstwa Charlotte Gerson i dr med. Mortona Walkera.

 

Cud terapii Gersona
 

Czytaj Więcej

Leave a Reply

*